Gå vidare till innehåll

Fri frakt inom Sverige Svenskt företag, unika produkter & säkra betalningar.

Vem är psykologen Lasse Övling och hur kom det sig att han granskade min bok?

Lasse Övling, vem är det egentligen?

Leg psykolog Lasse Övling

Lasse Övling är psykologen som granskat boken "Vill du hjälpa Axis våga?".

Lasse föddes i Stockholm med en cancersjuk döende mamma och en pappa med alkoholmissbruk som inte kunde ta hand om honom. Han placerades i fosterhem i Malmö i femårsåldern. Barndomstraumat bidrog i hög grad omedvetet till att han studerade till psykolog. Tyckte dock inte han fick hjälp med sitt eget psykiska mående så han gick en grundkurs i gestaltterapi. Där började han bli medveten om de emotionella barriärer hans hjärna byggt upp under uppväxten. Sedan dess har gestaltpedagogik med sin existentiella filosofiska grund, fältteoretiska metod och fokus på emotioner och kroppsliga impulser som är kopplade till tankar och präglingar blivit hans grund i arbetet som psykolog.

Han har arbetat med barn och föräldrar inom barnhabilitering, terapi för individer, par, grupperi, utvecklingsarbete för lednings- och personalgrupper, chefshandledning, ledarprogram baserade på det personliga ledarskapet och kurser för terapeuter och organisationskonsulter. Han har också arbetat på smärtklinik med traumatiserade patienter.
Lasse var under flera år radiopsykolog i P1, han medverkade även i podden "P3-psykologen" tillsammans med Hanna Hellqvist. Idag driver han den egna podden "Psykologbyrå" tillsammans med kollegan Margareta Berggren. Han är känd för sin förmåga till närvaro, omsorg och utvecklingsfokus. Han har lätt för att uppmuntra till experiment och att lekfullt pröva på beteenden istället för att bara prata om hur man kan kan göra. Förmodligen inspirerad av amatörteater som har varit en stor passion.

Lasses starka ideella engagemang inom kultur och samhällsutveckling är väl känt, framför allt i Västervik. Det engagemanget har fortsatt även om han numera bor mest i Stockholm. Han är också en hängiven friluftsmänniska som gärna tillbringar tid i naturen.

Hur kom det sig att Lasse granskade min bok?

Lasse och jag känner varandra bara flyktigt sedan innan. Vi har mest kommit i kontakt sporadiskt, och under hösten 2022 hörde han av sig och undrade om jag ville vara med i ett dialogmöte med politiker om skolfrågor. Lasse hade hört om mitt engagemang för barn som inte passar in i skolans snäva ram och inte mår bra där.

Jag kunde inte vara med då, men Lasse var den första jag tänkte på när jag ville dubbelkolla manuset med en psykolog. Så jag hörde av mig till honom och frågade om han kunde titta på mina skisser och manus för boken innan jag skickade det till förlag och illustration.

Jag erbjöd en fika, och han tackade ja. Efter vår fika och hans granskning av manuset ville han gärna vara med.

Ni kommer framöver i våra sociala medier att få höra Lasse själv berätta om hur han ser på barnböcker för barns psykiska hälsa och utveckling och vad som gjorde att han ville jobba med mig och Axis. 

Jag är så oerhört tacksam för att Lasse är med på den här resan, trotts sitt väldigt fullspäckade schema. Hans kunskap, erfarenhet och inte minst stöd för min bok är helt ovärdeligt! 

Tack Lasse! 
//Jessica

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.