varfor_prata_om_skam

Varför ska vi prata om skam hos barn?

Varför det är viktigt att prata om skam hos barn
?

Skam är en känsla som kan uppstå när en tror att en har brutit mot sociala normer eller förväntningar. Hos barn kan skam leda till många negativa konsekvenser, som låg självkänsla, ångest och depression. I detta blogginlägg diskuterar vi varför det är viktigt att prata om skam hos barn och vad vi vuxna kan göra för att hjälpa våra barn att hantera dessa känslor på ett sunt sätt.


Skam är en naturlig känsla som alla människor upplever. De flesta av oss upplever det som en mycket obehaglig känsla, en känsla vi helst undviker. Jag tycker det är viktigt att vi som vuxna reflekterar över hur vi uttrycker oss gentemot både våra egna och andras barn. Det vi säger har betydelse på både gott och ont. Jag ägnar mig en hel del åt självransakan i området runt vad och hur jag säger saker till barn. Det är ganska ofta som jag ser att gamla invanda mönster, normer, uttryck och beteenden är kvar, trotts att jag jobbat med mig själv runt detta i ganska många år nu. Att vi blir uppmärksamma på det är första steget mot att kunna bli bättre föräldrar.

skuld är känslan som uppstår när man vet att man gjort något fel, till skillnad från skam som uppstår när man känner att man gjort något fel.
Vi vuxna kan hjälpa barn att hantera skam genom att skapa en öppen dialog och visa förståelse och värme för deras känslor. Det är också viktigt att fokusera på barnets handlingar och inte på deras personlighet. Genom att stödja och uppmuntra positiva beteenden kan vi hjälpa barnen att utveckla en sund självbild och hantera känslor av skam på ett konstruktivt sätt. För många av oss kan det här vara ganska svårt. Vi har mycket med oss från egen barndom, samhällets syn på barn osv som lätt poppar upp om vi inte är uppmärksamma på vårt eget beteende. Ingen är perfekt, men vi kan alla bli lite bättre på detta hela tiden. 

Reflektera gärna lite: Hur tänker du runt detta med skam nu som vuxen, hur var det för dig som barn? Tänker du på det här när du pratar med barn? Eller har du kanske inte ens vetat om hur mycket skada ett barn kan ta av att bli skammad? 

Dela gärna dina tankar om du vill <3
Ha en fin dag 
//Jessica

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.