Ledsna barn i bilden symboliserar varför barns psykiska hälsa är så viktiga för Jessica

Varför psykisk hälsa för barn är så viktigt för mig. Den personliga sanningen.

Ni som läst mina tidigare blogginlägg vet nu vilka faktorer som grundlagt mig som person från barnsben. I vuxenlivet har jag berikats med fyra fantastiska barn och ett föräldraskap med oändliga nyanser. 

Prestationsprinsessan har varit inblandad i utmattningarna jag gått igenom, absolut. Men de har inte bara orsakats av min vilja att alltid leverera 100% eller mer i allt jag tar mig för - inklusive att vara mamma.

Givetvis är det möjligt att en person med ökad känslighet och höga prestationskrav på sig själv är lite mer känslig för stressreaktioner redan från start. Men alla tillfällen då jag blivit sjuk, hade troligen vem som helst blivit det. 

Jag vet att det jag skriver om skolan här kanske inte är så "PK" eller "smart" utifrån ett perspektiv där en företagare inte ska vara så politisk eller kritisk. Det är också därför jag varit för tyst, när jag var anställt i kommunalt bolag skulle skolan inte heller kritiseras. 

Men jag tänker att det får vara slut med tassandet på tå nu. Det får bli som det blir. Det här är ju mitt "varför", det här är grunden till det som är Axis. Det här är det enda ärliga. 

psykisk hälsa för barn är väldigt viktigt för barnen, men också för deras föräldrar. Många föräldrar blir sjuka och sjukskrivna för utmattning när deras barn mår dåligt.

Vad som hände? 
Det börjar bli allmänt känt att den svenska skolan sviker allt fler barn, speciellt barn med olika funktionsnedsättningar. Fler och fler varningsrapporter kommer om att svenska barn mår allt sämre och varför. TV program produceras och sänds, lärare blir utbrända och slutar, barn får "oroande frånvaro". Föräldrar orosanmäls, av skolan, till socialtjänsten för sin bristande förmåga att få barnen till skolan, BUP har evighetslånga köer, barn mår oerhört dåligt, föräldrar är hemma från jobbet, föräldrar blir sjuka och sjukskrivna för utmattning och vissa får helt sluta jobba.

Det kan bli så att barn tappar först lärlusten sen livslusten och till sist, snabbt eller långsamt kommer dödslängtan och ibland planerar barn att ta sitt liv. Oftast utan att du som förälder hinner förstå allvaret. Det här är också saker som börjar allt tidigare för varje år som går, fler och fler redan i lågstadiet. 

Ledsna barn på bilden symboliserar varför barns psykiska hälsa är så viktigt för Jessica.

Tro vad du vill.
Det är upp till var och en att tro och tycka vad en vill om allt det där, men för oss har det varit en verklighet att hantera i 15 år.

Det här har självklart präglat och påverkat mig mycket i allt från kunskap, erfarenheter och tillfällen då psyket inte klarat att både kriga mer eller mindre desperat för barns rättigheter att må bra eller överleva. Samtidigt med att sköta ett jobb eller ens vara en närvarande och bra förälder resten av tiden - en paradox kan en tycka, men vardag för väldigt många. 

Vi pratar inte speciellt mycket om att vi i strävan för våra barns hälsa i skolan ibland blir sämre förälder i vardagen pga trötthet, utmattning och oro. Det är ett väldigt skamfyllt och tabubelagt ämne upplever jag.

Jag är fullständigt medveten om att jag har varit en totalt kass morsa på många plan på grund av allt det. Jag önskar såklart att det inte varit så, att jag och så många med mig kunde fått använda vår energi till att vara föräldrar och inte alla de funktioner som samhällets stödsystem och skolsystem har ansvar för på pappret men inte i verkligheten. 

Pedagoger sliter med väldigt dåliga förutsättningar och en stor del med allt för lite kunskap och förståelse för att hjälpmedel/anpassningar för att klara skolan psykiskt är att likställa med fysiska hjälpmedel så som exempelvis glasögon eller rullstol. 

Vi är tyvärr väldigt långt ifrån det. 

Ingen skulle få för sig att säga till ett barn som behöver rullstor att rullstolen tyvärr inte kan användas när ordinarie lärare är sjuk/ledig/VABar. Inte heller att inte säga något alls utan bara titta på barnet och inte förstå varför hen inte kan ta sig upp för trappan när hissen är låst, då bara ordinarie lärare har nyckel dit.

Ändå är det exakt det som händer för många barn med anpassningar i pedagogik och/eller miljö. Anpassningar uteblir på ett eller annat sätt väldigt ofta när ordinarie lärare är borta eller stressad. Eller på högstadiet funkar de bara hos vissa lärare, andra känner inte till dem eller tycker att barnen borde kunna skärpa sig, detta händer tyvärr ofta. 

Det är så oerhört viktigt att alla faktiskt börjar likställa fysiska hjälpmedel med de anpassningar som görs i miljö och pedagogik för barn som inte mår bra eller inte kan ta till sig undervisning annars.

Ja, det kan vara trixigt för lärare - speciellt om de inte väljer att göra generella anpassningar som passar de flesta, något som ofta blir väldigt bra. Men det trixigaste av allt verkar vara att all personal ska kunna genomföra anpassningarna - det vill säga ha nyckel till hissen som gör det möjligt för barnet att komma in i, vara i skolan, kunna ta till sig undervisningOCH lära sig något.

Jag tänker att skolan aldrig skulle skicka hem nyckeln till hissen med bara en lärare om det fanns barn eller personal i behov av hiss!?

Ingen skulle nog heller bli förvånad om ett barn som behöver rullstol slutade komma till skolan då - eller att dennes föräldrar påtalar detta problem om och om igen. Förmodligen skulle kommunen dessutom direkt få konsekvenser och krav från skolinspektionen på att lösa detta omgående, då tillgänglighet för alla är oerhört viktigt.... 

En får inte kunskap eller förståelse om funktionsnedsättningar eller individuella svårigheter genom ett par workshops eller ett kapitel i läroboken. Det krävs lite mer än så och pedagogiken och miljön borde struktureras på ritbordet av experter. Det är en omöjlig situation lärarna har att hjälpa allt fler på individuell nivå för att systemet inte är gjort för barn och barns förutsättningar. Ändå - när det inte finns har skolan att lösa detta, eller fajtas med näbbar och klor, strejk och högljudda protester för förändring. 

Samhället skulle inte gå under - barnens rättighet till utbildning skulle inte stå på spel om lärare och skolpersonal togs ut i strejk i några veckor.

Däremot går barn under varje dag för att inget görs och deras rätt till utbildning är det vi föräldrar som utkämpar kampen för. När de blir myndiga ska de också själva fortsätta fajtas för att få sin uteblivna utbildning på ett sätt de kan ta till sig. Inte ens då är det lätt eller självklart. 

Ingenstans från politiken ser jag någon som gör något för att förändra detta, ingen förändring är på väg. Skolpolitiker på riksplanet skyller på att kommunerna har har ansvaret eller på tidigare regeringar. Kommuner skyller på pengar, eller resurser som det heter i skolans värld. Ibland säger politkerna att de "ska titta på det" "vi jobbar med det", "vi ska tillsätta en utredning för det"..

- Längst ner här står barnen med sina familjer och ett antal socialkontorspersonal som får utreda mängder av välfungerande familjer pga skolans tillkortakommanden. 
Föräldrar till barn som mår dåligt i skolan får ofta tips om att förändra saker i hemmet för att barnen hellre ska vilja vara i skolan.

Så vad kan jag göra nu då för att hjälpa andra?
Hur vi hjälper barnen att må bra oavsett vad livet kastar på dem är därför den väg jag valt att använda mina erfarenheter just nu. Att förändra systemet tar för mycket tid, kraft och energi - det är ett jobb som skolorganisationen och politiken måste ta ansvar för att fixa.

Barnen och kanske också föräldrar behöver hjälp nu känner jag. Ur allt detta föddes Axis syfte och mening, det blev så självklart när jag väl såg det. Axis ska göra böcker för små barn. Böcker med stärkande verktyg att ta med ut i livet. 

Har du barn som mår dåligt i/av skolan eller visar minsta signaler på att något skaver just nu behöver du agera snabbt. 

Jag väntade för länge med att säga stopp och det har kostat allt för mycket. Detta berodde på att jag hade allt för stor respekt för skolplikten och tilltro till skolans förmåga att lära barnen allt de behöver, att de inte kan lära sig det på annat sätt.

Jag har också bett om ursäkt för det till berörda barn och även för diverse dåliga "uppfostringstips" och tvångsmetoder för att få barn till skolan, som jag desperat testat genom åren. Jag har varit mamma i 23 år snart, alltså i mer än halva mitt liv och jag tränar fortfarande varje dag på att bli en bättre mamma.

När barnen var små trodde jag ibland att jag var en jättebra mamman - i en tid när "nannyprogram" hade sin storhetstid och 5 minutersmetoden fortfarande sågs som en bra sövningsmetod oavsett hur fel den kändes och är. Men det visade sig att precis som i alla andra ämnen så inser jag hur lite jag kan, ju mer jag läser på och lär mig. Så det fortsätter jag med.

Barnens psykiska hälsa är allt för värdefull och tar lång tid att reparera när vi vuxna har haft sönder den.

Vi kan skylla på TikTok, Instagram och så vidare hur mycket vi vill. Starka oskadade barnasjälar blir inte sjuka av en app!

Revorna i själen skapas av oss vuxna och våra system, krav, allt som oftast och kan absolut rivas djupare av olika medier och grupptryck - men det börjar med oss vuxna, alla vuxna i barnens närhet!

OBS - jag är bara en fyrbarnsmorsa med erfarenheter och självstudier - inte utbildad pedagog eller psykolog. Testa gärna mina tips mot proffesionen/forskningen om du känner dig osäker, de är alla sprungna där ur tillsammans med ett nära föräldraskap och allra största respekt för att barn är människor och ska behandlas som det. 

OCH - jag är inte fullärd eller proffs i det här ämnet och lyckas inte alltid heller med att nå fram. Vi är alla bara människor. Jag lika mycket som du. 


Smärtsamt
Det gör ganska ont att titta på sitt föräldraskap med kritiska ögon, se sina brister och det kan vara väldigt svårt att förlåta sig själv för saker en gjort fel genom barnens liv. Men att vi ser dem, ber om ursäkt och ändrar vårt sätt gentemot barnen och ungdomarna kan vara absolut avgörande för deras psykiska hälsa framåt. 

Gör inte som jag gjorde!
Lyssna genast på barnen när de signalerar genom exempelvis sömnproblem, magont, ont i huvudet, illamående, något du upplever som fejkad sjukdom - att de låtsas ha feber till exempel. Respektera deras känslor, säg stopp och kräv förändring från skolan alt förändra annat runt er som gör att barnet mår dåligt och sök hjälp i god tid - det kan ta lång tid innan den kommer. 

Till mina egna barn! 
* Igen, förlåt för alla mutor, straff, hot och belöningsmetoder jag utsatt er för i brist på kunskap, ork och sömn. 

*Förlåt igen för att jag litade på plikten mer än på era tidiga signaler och krävde av er allt för mycket. Att jag inte lyssnade tillräckligt uppmärksamt, att jag inte räckte till - det bästa jag kunde då var faktist inte gott nog.

*Förlåt för att ni fick vänta för länge på mig att förstå.

*Förlåt för allt jag fortfarande misslyckas med att möta i vardagen när jag inte räcker till. 

Jag lovar att jag försöker göra bättre och lära mig mer hela tiden! 
Jag älskar er till universums utkant och ut i oändligheten. 
 

Tillbaka till blogg

1 kommentar

❤️❤️

Ludde

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.