Sammanfattning lekens betydelse för lärande och hälsa.

Sammanfattning lekens betydelse för lärande och hälsa.

 

Sammanfattningsvis kan lek kan ha en stor betydelse för barns mentala hälsa och välmående.

Genom lek kan barn utveckla färdigheter, bearbeta känslor och erfarenheter, samt stärka sin självkänsla och självbild. Lek kan även ha en positiv effekt på barns fysiska hälsa och minska stress och ångest.

Som förälder eller vårdnadshavare är det viktigt att uppmuntra lek och skapa en trygg och stimulerande lekmiljö för barnen. Enligt forskningen bör skolor och förskolor också främja lek genom att integrera den i lärandet. Genom att ge barn möjlighet att leka och utforska på ett naturligt sätt kan vi främja deras mentala hälsa och välmående på lång sikt.

Som förälder upplever jag att jag är ganska bra på att uppmuntra och skapa förutsättningar för lek. Jag hade en enorm fantasi när jag var liten och lekte mycket fantasilekar både med kompisar och på egen hand ända upp till 12-13 årsåldern. Leka med bebisar och riktigt små barn har jag också alltid gjort med lätthet. MEN - jag är inte så bra på att leka fantasilekar med barnen när de blir lite större. Min minsta dotter skulle nog säga att jag är sämst på det. Jag gör gärna annat, spela spel eller rita ihop till exempel. Men att leka fantasilekar skapar krypningar i min kropp och hjärnan vill stänga ner och sova. Jag har också somnat i ett antal barbielekar faktiskt (när jag varit sjuk i utmattning visserligen) - inte precis så att en tar hem priset för “årets mamma” de gångerna. Jag måste nog fråga någon psykolog vad det kan bero på haha. Kanske lekte jag helt enkelt klart när jag var barn? Som väl är är det minsta barnets pappa mycket bra på fantasilekar. Det är också han som bäst hanterar situationer som nästa bloggserie handlar om - just för att det kräver viss kreativitet genom lek.

// Jessica 
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.