Jessica Hellström

Varför jag gör som jag gör och tankar om 2024.

Hejsan på er, på den andra sidan av tolvslaget och lite till. 

Hoppas det blev fint för er! Vi blev bortbjudna till vänner, en ganska lugn kväll med barn, djur och väldigt god mat vi inte behövde laga själva! Så tacksam för det! 

Bloggen under året och hur jag ser på forskning jag delar.
Under 2023 bloggade jag om en mängd olika viktiga ämnen som alla påverkar våra barns psykiska välbefinnande och så en del om vad som sker här och nu med Axis såklart.

Jag blandar friskt modern lättillgänglig forskning inom tex anknytning och psykologi, med mina egna erfarenheter, tankar och tillvägagångssätt.

Det mesta jag skriver om är delar av forskning som numera är allmängiltig och grundläggande teorier inom ex vård/omsorg/psykologi, därför brukar jag inte källhänvisa varje enskilt inlägg. Grundläggande teorier är ju baserat på en mängd forskning/studier över lång tid. Trotts att det oftast är vedertagna grundläggande teorier, är det såklart inte alla där ute som har fått/kunnat ta del av den eller förstått den, så ju fler som delar det ju bättre tänker jag. Ni kan såklart alltid fråga vart jag fått något ifrån om jag delar något ni inte visste, vill läsa mer om eller har synpunkter på!  I sinom tid ska jag försöka hinna göra en särskild sida för det också. 

Om jag delar mer häpnadsväckande och verkligen "nya" forskningsrön så kommer jag hänvisa till källor, då det såklart är mindre allmänt känt och inte grundläggande eller vedertaget. 

Varför pratar jag om forskning?
Jag vill gärna dela med mig av sånt som jag upplever att jag fått kunskap om ofta lite sent eller faktiskt glömt bort. Kanske det kan hjälpa någon till ny kunskap i hur en kan vara med sina barn och få mer harmoni i familjen eller bara få stöd när en gör på ett modernt sätt som äldre generationer, annan familj eller till och med helt obekanta ifrågasätter. Jag behöver själv påminnelser och följer därför andra som skriver om liknande ämnen blandat med att läsa studier i de ämnen som intresserar mig och påverkar min vardag. 

Det är ju t.ex. ganska märkligt hur en kan glömma nästan varje dag de nycklar som leken ger i låsta lägen - eller helst innan det blir låst. Med ett barn som inte vill ex gå och lägga sig, borsta tänderna, komma och äta eller vad det kan vara. Hur leken snabbt kan förebygga eller lösa ett låst läge. Ändå händer det ofta att jag glömmer det haha. Så varje gång jag läser om det, blir jag iaf lite bättre i mina egna strategier som förälder och gör ett lite bättre jobb nästa gång :).

Ämnen 2023
Förra årets ämnen har vandrat från vem jag är och varför jag gör det här till arbetet med boken och ämnen inom barnpsykologi. Om barns rädslor, en del om hur vi kan hjälpa barn med skam, hur vi påverkas psykiskt av glädje, hur vi kan skapa mer glädje i vardagen. Hur högläsning kan påverka och vad leken kan göra för oss både i lärande och utveckling och konflikthantering har jag också skrivit om. 

Vad sker 2024?
Vi får se vart bloggen tar vägen under 2024, jag har ingen färdig plan. Vi har en utmanande tid framför oss så hur mycket jobb jag får möjlighet att göra får vi se. 

Som väl är går vi in i det nya året med en ny skola med bättre fysisk miljö, massa kunskap, förståelse från start och hela teamet som finns tillgängligt från kommunen för att skapa möjligheter för en bra skolgång. Vi är fullt medvetna om att det kan bli tufft, det kommer ta tid, men vi har i alla fall hopp och känner oss väl bemötta och mottagna. Barnet fick också ett mycket fint avslut på gamla skolan och en jättefin bok som pedagogerna hjälpt klasskamraterna att skapa. Den finaste av presenter en kan få tänker jag. 

Just nu njuter vi jullovets sista dagar av sinnesfrid och samlar kraft inför kommande termin. Där tar vi sedan en dag i taget, det enda vi kan göra. 

 Ha en fin helg! 
//Jessica
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.