Hur kan vi hantera skam hos barn, när den uppstår?

Så hjälper du barn att hantera skam på ett hälsosamt sätt

Så hjälper du barn att hantera skam på ett hälsosamt sätt.


Skam är en naturlig känsla, men om den inte hanteras på ett sunt sätt kan den bli skadlig. I detta blogginlägg diskuterar vi hur vi kan hantera skam när den uppstår hos deras barn.Vi kan hjälpa barn att hantera skam genom att skapa en öppen och trygg miljö där de kan uttrycka sina känslor utan att dömas. Att visa empati och förståelse för barnets situation kan hjälpa till att minska känslan av skam. Vuxna kan också hjälpa till att stärka självkänslan hos barn genom att uppmuntra dem att fokusera på sina styrkor och prestationer istället för sina brister. Det är också viktigt att undvika att använda skam som en form av straff eller disciplinering, eftersom det kan förvärra problemet. Istället kan vi använda positiv förstärkning för att uppmuntra önskat beteende. Kom ihåg att alla känner skam ibland och att det är en naturlig del av att vara människa. Genom att hjälpa barnen att hantera skam kan vi vuxna hjälpa dem att utveckla en sund självbild och självkänsla.


Såhär kan du skapa en trygg miljö där barn kan uttrycka sina känslor: 

  • Lyssna utan att döma och visa empati.
  • Uppmuntra barnet att dela sina känslor och bekräfta deras känslor för att stärka deras självkänsla. Bekräfta t.ex. genom att nicka, humma eller säga: "Jag förstår att du känner ...... just nu.
  • Ge barnet utrymme att uttrycka sig genom att undvika att avbryta eller ignorera deras känslor.
  • Var närvarande och tillgänglig för barnet när de behöver dig för att skapa en trygg miljö.

Jag tror det är oerhört viktigt att vi pratar mer om det här och tittar in i oss själva och på våra beteenden mot barnen. Först när vi registrerar hur vi gör och säger kan vi ändra oss och börja resan mot ett bättre beteende mot barn, för deras hälsa och vår. Jag övar varje dag och kommer aldrig bli fullärd. Varje gång vi noterar att vi gjort knasigt och hanterar det väl är ett steg i rätt riktning.

Ha en fin dag. 
//Jessica 

 

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.