
Hur är det med sömnen egentligen?
Share
Sömn eller snarare insomning har varit mitt tema denna vecka.
Jag började med att tipsa om några bra insomningsknep för både barn och vuxna på instagram och nu de sista två nätterna har jag själv sen haft jättesvårt att somna. Något som mycket sällan händer. Jag har den stora turen i livet att jag haft väldigt lite sömnbesvär - dvs orsakade av mig, sömnbrist pga yttre faktorer har jag haft mycket av i och med småbarnslivet. Men i oroliga perioder eller perioder av mycket planeringsfokus i jobbet - då kan det hända att jag får svårt att somna.
Har jag då använt dessa knep nu när jag legat och rullat till kl 03 innan jag lyckats somna? Svar NEJ!
Jahaja, varför då kan en ju undra.
Ja, det undrar jag med!
Det där med att antingen få hjälp att ta kontroll över en grubblande hjärna eller göra det själv är egentligen inte så enkelt. När hjärnan är igång och antingen kör hela livet i repris i både toppar och dalar och allt däremellan eller försöker lösa något problem, då glömmer jag bort allt jag kan om insomning, avslappning osv. Oftast sover ju dessutom människorna omkring en och hinner inte märka att jag inte gör det.
Men till slut dyker det ändå upp en tanke om att en kanske skulle lägga sig på spikmattan och ta tag i andetaget i alla fall och räkna lite, sen minns jag inget mer haha. Spikmatta är verkligen en höjdare för mig som vuxen, både som smärt- och spänningsminskare, men också som rogivare. Det är väl svårare för hjärnan att spåra iväg i en massa samtidigt som det händer tusen grejer på rygg och nacke helt enkelt.
Om min sambo inte somnat brukar det funka super med lite nackmassage eller att han bara säger - "Gör nån andningsövning då". Då blir jag ju uppmärksam på att jag behöver ta tillbaka kontrollen över mitt rusande sinne.
Insomningstipsen jag lagt upp på instagram är:
Förutom att läsa högt för barnet vid läggdags och kanske lyssna på någon ljudbok kan det ibland behövas lite mer knep för att barnet ska kunna slappna av och somna. Testa lite enkla knep, de funkar på både barn och vuxna. Precis som med allt annat är det väldigt individuellt vad som fungerar och det är kanske också olika vid olika tillfällen.
Jag har behövt många olika knep i en viss ålder, då barnen ganska snabbt genomskådat om jag försökt “lura” dem att somna.
1. Räkna till 3 när ni andas in och 3 när ni andas ut tillsammans med barnet. Tänk på att barn har mindre lungor än vuxna och en kan behöva räkna lite snabbare än ens egna långsamma andetag är.
Det här kan en göra en stund. Försök räkna lite långsammare andra och tredje gången. Ofta blir barnet snabbt mycket lugnare och får lättare att somna. Om du använder det för dig själv som vuxen kan du räkna till 3 först, sen fyra, sen fem och försöka förlänga, så att andetaget blir långsammare vid varje runda. Vi använder också ganska ofta Axis andningsövning när det känns jobbigt att somna, den fungerar nedvarvande även om det inte finns oro i grunden.
Här kan det vara så att barnets andetag blir lugnare och längre bara för att det följer dig, lugnet och djupandningen verkar “smitta” lite. Viska sen långsamt: Låt kroppen bli tung, känn madrassen under dig, hur du sjunker djupare ner i madrassen. Nästan som en glass som smälter. Fortsätt andas djupt och långsamt en stund och upprepa meningarna igen om det behövs. Testade detta för någon vecka sedan på vår 8 åring. Till min stora förvåning somnade hon direkt när jag sagt det. Efter flera timmar av att inte kunna komma till ro. Så det här sättet kommer jag använda mer.
Ska försöka minnas att använda det här på mig själv om det fortsätter bråka såhär. Sömnen är ju så oerhört viktigt för vår psykiska hälsa, så det är verkligen något att prioritera.
Hur är det för dig?
Har du några dunderknep som alltid får dig in i drömmarnas land när det inte händer av sig självt?
Dela gärna med dig här eller på instagram.
//Jessica