Är det här ämnet en vattendelare? Att samsova med ditt barn - varför det är viktigt för er båda?

Är det här ämnet en vattendelare? Att samsova med ditt barn - varför det är viktigt för er båda?

Fysisk närhet i föräldraskapet del 4.

Att samsova verkar vara en vattendelare kulturellt i Sverige. Målet verkar alltid vara att barnen ska sova i egen säng så fort som möjligt - helst direkt vid födelsen. Det är det som är eftersträvansvärt av någon anledning, det är sånt en får applåder och visslingar för när en lyckas åstadkomma som förälder.

Men att föräldrar ska sova tillsammans är självklart och om vuxna berättar om skilda sovrum eller att de delar upp sig och sover med barnen i olika sängar - då är det synd om dem och problematiskt både för parrelationen och de vuxna individernas hälsa på sikt, verkar den allmänna inställningen vara. Det är verkligen inte alla som tänker såhär, men det syns och märks tydligt i olika diskussionsforum, kommentarer på artiklar i ämnet både digitalt och i verkliga livet att attityden fortfarande är mycket så.

Jag tycker att det här är ganska märkligt då människor, som de flockdjur vi ju är, sovit tillsammans som familj genom årtusenden. Sen har vi i alla fall i väst slutat med det någon gång när vi fått bättre välstånd och plats att ha egna sängar. Troligen finns också en massa annat kulturellt inbäddat i detta, en syn på barn som ska tränas till självständighet som rått länge i alla fall i Sverige. Vår syn, i Sverige, på sexualiteten i sovrummet kan jag tänka mig finns med där också.

Att ifrågasätta våra präglingar från en samhällskultur våra föräldrar växt upp i och normer som skapats utifrån diverse politik, religion, föreställningar osv har varit en naturlig del av mitt liv, det här området är verkligen inget undantag haha. 

Här kommer ytterligare ett par fördelar för föräldern i fysisk närhet med sitt barn:

1. Föräldrar som bär sina barn och samsover med dem kan känna sig mer självsäkra i sin roll som förälder, vilket kan leda till ökat självförtroende och mindre stress.

2. Att ha positiva erfarenheter av att bära sitt barn och samsova med dem kan bidra till att skapa goda minnen och starka band mellan föräldrarna och barnet, som kan vara värdefulla under hela livet.

Så, jag tänker att forskningen nu verkligen visat att de gamla föreställningarna om hur barn kan skämmas bort med närhet och kärlek var just föreställningar. Något kulturellt skapat utifrån någon med makts föreställning om hur barn fungerar. 

Nu vet vi bättre, så låt oss förmedla det till varandra, våra barn och barnbarn. Fysisk närhet är fint, viktigt och mycket hälsosamt för båda parter på gruppnivå.

Jag hoppas att snart är tiden helt förbi när någon säger att du skämmer bort ditt barn när du bär det nära och mycket eller samsover så länge barnet behöver och vill det!  Och som alltid - vi är olika och för alla barn eller vuxna funkar det inte på ett personligt plan med samsovning till exempel. Då får en hitta sin familjs bästa väg. Ni i familjen vet ju bäst vad som funkar för just er. 

/Jessica
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.