Andningsövning med Axis.

Behöver barn verkligen lära sig andningsövningar?

Ja, behöver vi verkligen lära barn att andas på ett speciellt sätt? Är det något vi kan automatiskt så är det ju att andas, kan en tänka. 

Jag tänkte fokusera lite på andning nu.

Det finns många fördelar med att vi lär oss lite olika andningsövningar/kontrollerad andning, både vuxna och barn. Så pass många att det är värt att titta lite närmare på det. Men nej, det finns absolut inget som säger att vi "behöver", "ska" eller "måste" lära barn några andningsövningar. 

Fast..fler och fler forksningsstudier visar att en person som gör andningsövningar upplever bland annat minskad stress, bättre sömn och får ökad koncentrationsförmåga. Något alla människor verkligen kan må bra av och behöva. 

Visst kan en tycka att det är onödigt och inte borde behövas. Men vi, barn som vuxna, är ju ändå här just nu och behöver hantera den verklighet vi är mitt i, varje dag. En verklighet som erbjuder en allt mer sterssande vardag inte minst för barnen.

Vetenskapen
Inom det vetenskapliga området har intresset för andningsövningars effekter på hälsa och välbefinnande ökat markant under de senaste åren. 

Nya studier som visar på att det kan vara ett effektivt verktyg för att främja koncentrationsförmågan, förbättra sömnkvaliteten och underlätta emotionell reglering hos barn publiceras löpande. Forskningen på det här området är fortfarande i ett ganska tidigt skede (den beprövade erfarenheten finns sedan tusentals åt tillbaka). Ytterligare studier behövs för att verkligen förstå mekanismerna bakom dessa effekter och hur de bäst kan utnyttjas i praktiken, men fördelarna är ju många, nackdelarna inga så det finns ingen anledning att inte testa. 

Oavsett vad studierna säger, så räcker det ofta fint att prova själv hur det påverkar en att t.e.x ta några långsamma djupa andetag och göra utandningen något längre än inandningen. Det är ett väldigt enkelt och effektivt sätt att snabbt lugna ner systemen i kroppen, hitta fokus och lugn. 

Vi pratar ofta om andning bland vuxna, att vi andas ytligt när vi är stressade, att vi behöver ta lite djupare och längre andetag för att må bra t.e.x. Men det fungerar ju på samma sätt för barn. Vi behöver bara ha med oss att de har mindre lungor och andas lite snabbare än oss naturligt. Så vi ska givetvis inte pressa dem till något som blir för svårt för dem. 

Det här är en del av det som Axis jobbar med med barnen och något som ligger mig varmt om hjärtat. 

Så gör jag det här själv? 
Absolut, men inte alltid regelbundet och inte alltid när jag borde - jag är inget andningsproffs allts. Med minsta gör jag det när hon vill. Det kan vara jag som frågar eller hon som vill ha hjälp med det. Den övningen som finns i boken är den vi använder mest - mycket för att den också är sensorisk och lugnar på flera sätt. 

Brukar du göra andningsövningar själv? Med dina barn?
Vore kul att veta hur det ser ut för dig. 

ANDAS IN.........................................
ANDAS UT.........................................
Ha en fin helg :).
//Jessica

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.