Lek kan användas för att uppmuntra önskat beteende.
En strategi är att använda en "modellbaserad lek". Det innebär att du visar önskat beteende genom att leka själv eller genom att använda dockor eller leksaker.
Till exempel kan du leka att du städar upp efter dig själv eller att du säger "tack" när någon ger dig något. Använd dockor, gosedjur eller andra leksaker, prata högt med och genom dem om vad ni ska göra, det som hänt och varför. Låt dem vara lite tokiga, roliga och frågvisa och låt dem ha dialog med barnet och dig. Det brukar vara väldigt effektivt att gosedjuren/leksaken visar det önskade beteendet, ber barnet om hjälp i det och du som vuxen är lite motsträvig. Genom att se önskat beteende i lek lär sig barnen att efterlikna det i verkligheten och att använda barnens fantasi är både roligt och effektivt.
Det här kan också vara väldigt bra om barnet är arg eller besviken på dig som vuxen och inte vill bli tröstad av just dig. Då kan gosedjuren bekräfta barnets känsla och fråga om det vill gosa eller ha en kram av dem och du lämnar dem ifred en stund. När alla är lugna kanske barnet är redo att bli sams med dig igen.
Sammanfattningsvis kan lek vara ett kraftfullt verktyg när det gäller att förhindra bråk och jobbiga situationer mellan barn och vuxna och lösa konflikter mellan barn. Genom lek kan barnen lära sig sociala färdigheter, samarbeta och hantera konflikter på ett positivt sätt, samtidigt som vi kan uppmuntra önskat beteende. Använd gärna lekbaserade strategier för att skapa en positiv och samarbetsvillig miljö för både barn och vuxna. Om ni är flera vuxna runt barnen, prata om det här och hjälps åt att komma ihåg leken innan situationer spårar ur eller alla blir irriterade.
Har du någon sån där situation där allt höll på att balla ur och du/ni hittade en lekknapp hos barnet/barnen som vände allt på ett par sekunder? Berätta gärna om du vill. Vi kan alla behöva flera sånna knappar att testa.
// Jessica